De mest kjente skandinaviske forfatterne gjennom tidene

Forfattere er også kjendiser på mange måter. Fans er ivrige etter å få tak i det de publiserer, og sluker bøker, fortellinger og skuespill som de skriver. Vi har hatt mange verdenskjente forfattere i Skandinavia, som har blitt en stor del av vår kultur og historie.

Hvem som er de aller mest kjente er ikke alltid lett å bedømme, men man kan alltids nevne noen som har gjort spesielt stort inntrykk på oss, og som har skrevet litteratur som fortsatt er relevant, selv om de ble utgitt for lenge siden.

Henrik Ibsen

De aller fleste vil argumentere for at Henrik Ibsen er Norges mest kjente forfatter. Han levde på 1800- og tidlig 1900-tallet og var forfatter og dramatiker. Ibsen fikk sitt virkelige store gjennombrudd med skuespillet et dukkehjem, som forteller historien til den modige Nora som bryter ut av ekteskapet og husmorsrollen, noe som var et stort tabu da stykket ble laget i 1879.

Skuespillene til Ibsen blir fortsatt satt opp den dag i da, og han lever videre i historiens som en av Norges fremste dramatikere. Stykkene hans ble særlig populære ettersom han var god på å bruke dramatiske virkemidler som belyste den overflatiske, borgerlige klassen på tiden han levde.

Hans Christian Andersen

Han er mest kjent for det forkortede navnet H.C Andersen, og har skrevet noen av de mest berømte fortellingene i verden. Han var forfatter og dikter da han levde tilbake på 1800-tallet. Andersen ble født inn i en fattig familie i Odense der han egentlig skulle bli skredder. Han ble etter hvert oppmerksom på sitt talent og flyttet til København for å følge drømmen.

H.C Andersen er spesielt kjent for å skrive historier der hovedkarakteren går gjennom en trist og vanskelig tid, før det etter hvert blir en lykkelig slutt. Et eksempel er historien om den stygge andungen, som mange mener er en fortelling om forfatteren selv. I senere tid har fortellingene til Andersen blitt oversatt til 100 språk, og er dermed de nest mest oversatte skriftene, etter bibelen. Fortellingene hans er fortsatt aktuelle i dag. Hele 250 år etter de ble først ble skrevet.

Selma Lagerlöf

Forfatter Selma Lagerlöf er en av Sveriges mest leste og mest kjente forfattere, og det med god grunn. Hun vokste opp på gården Mårbacka i Värmland og jobbet som lærer, der hun fant ut at hun ville skrive om sin hjembygd gjennom sagaer hun hadde hørt da hun var liten. Selma ble født i 1858 og levde til ut på midten av 1900-tallet. På denne tiden rakk hun å bli en kjent forfatter, vinne Nobelprisen i litteratur og bli det første kvinnelige medlemmet i Svenska Akademien.

Lagerlöf er mest kjent for romanene Gösta Berlings saga og Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Forfatterens skrivestil skulle ha stor betydning for utviklingen av moderne, Svensk fortellerstil. Hennes verk har blitt oversatt til flere språk og blitt filmatisert en rekke ganger.

Det er mange forfattere som har opptred som kjendiser i sin tid, og som fortsatt minnes, selv flere hundre år etter deres død.

You may also like...