Bedriftene bak de norske skiløperne

Noe som følger med en fremgangsrik idrettskarriere, er de mange sponsorsamarbeidene en som utøver må inngå. Avtalene idrettsstjernene inngår med ulike bedrifter står for en betydningsfull del av lønnen deres, og bedriftene tjener i sin tur på oppmerksomheten stjernene retter mot varemerkene.

I denne artikkelen tar vi en titt på to av de fremste profilene innenfor norsk skiidrett og bedriftene som sponser dem.

Therese Johaug

Therese Johaug er en av de fremste profilene innenfor skisporten det siste tiåret, og dette har resultert i stor oppmerksomhet. Interessen for Johaug strekker seg nemlig lenger enn hennes fenomenale prestasjoner i skisporet.

I mange henseender er det Johaugs kommersielle samarbeid som har havnet i rampelyset – noe som med tanke på omstendighetene ikke er så rart. Som en av de absolutt mest profilsterke langrennsløperne innenfor langrenn i dag, så er det naturlig at bedrifter står i kø for å signere sponsoravtaler med henne.

Blant Johaugs mange sponsorer finner vi internasjonale bedrifter som Jaguar og Oakley. Frem til nylig hadde også Johaug et samarbeid med det kinesiske firmaet, Huawei, noe som skapte en del furore.

Huawei har vært delaktige i en mengde skandaler de siste årene, og etter at det ble avslørt hvilken rolle firmaet hadde i overvåkningen av de muslimske uigurene i Kina, har flertallet av bedriftens ambassadører innenfor idretten avbrutt samarbeidet med dem. Blant idrettsstjernene som forlot Huawei finner vi blant andre den svenske svømmeren Sarah Sjöström og den franske fotballspilleren Antoine Griezmann.

Johaug fortalte først at relasjonen til Huawei ikke skulle avsluttes, men etter massiv kritikk valgte Huawei til slutt å frigjøre henne fra hennes forpliktelser til foretaket.

Til og med under perioden da Johaug var utestengt fra å konkurrere, ble hun fortsatt lagt merke til av sponsorene ved hennes side. Vanligvis pleier foretakene å rømme fra idrettsstjernene så fort de nevnes i dopingsammenheng. Til tross for utestengelsen, fortsatt sponsorpengene å tikke inn på Johaugs bankkonto. Den kontinuerlige støtten Johaug fikk under utestengingen er et ytterligere bevis på hvor sterk status Johaug har innenfor skisporten.  

Johannes Høsflot Klæbo

Når det kommer til oppmerksomheten rundt sponsorsamarbeid, er det vanskelig å måle seg med Johaug. En som ligger hakk i hæl er de siste årenes stjerneskudd, Johannes Høsflot Klæbo.

Senest under sommeren 2020 var det fullt fokus på Klæbo, i sammenheng med signeringen av en av de mest lukrative sponsoravtalenene som noensinne har blitt signert av en nordisk idrettsstjerne. Avtalen på fem år ble skrevet med bensinkjeden Uno-X, og denne skal være verdt 2,4 millioner euro.

Klæbos samarbeid med Uno-X har sørget for en viss uro innenfor den norske langrennssporten. Uroen er skapt av mistanker om at Klæbo har som hensikt å bryte seg løs fra det norske landslaget i fremtiden – og det finnes visse begrunnelser for denne mistanken.

Argumenter som taler for at Klæbo kan distansere seg fra landslaget er at han gjennom avtalen med Uno-x har en økonomisk trygghet, at det har skjedd før (når Petter Northug gjorde det) og at Klæbo tidligere har vært i konflikt med det norske skiforbundet. Konflikten mellom Klæbo og skiforbundet var for øvrig forbundet til uklarhetene over når og hvordan Klæbo hadde rett til å eksponere sine private sponsorer.

Sport og sponsing går åpenbart hånd i hånd, og dagens idrett hadde sett helt annerledes ut uten bedriftene som pumper penger inn i sporten. Med det sagt, så er det ikke alltid en symbiose uten problemer, og som både Johaugs og Klæbos samarbeid beviser, kan disse også lede til kontroverser.

You may also like...