Ta el-sikkerhet på alvor – Lær om brannfare med spill

Der mange morsomme bilder og videoer med elektrikere på nettet. Mange er eksempler på hvordan du ikke jobber med sikkerhet i fokus.

Nå kan skolebarn og barnehagebarn lære om el-sikkerhet og brannvett. En samarbeidsgruppe bestående av Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, Gjensidige Forsikring ASA og Norsk brannvernforening laget nettportalen Brannvettskolen.no. DSB og det Det Lokale El-tilsynet har også nylig lansert portalen El-sikkerhetsportalen. Her er det mange tips til ungdom, og en typisk brannfare er å sove med laptopen i senga. Får du dyna over PC’en er det fort å få overoppheting som igjen kan føre til brann – Les om Jonas sover uten.

elsikkerhet
Å reparere i sikringsskapet er ingen spøk. Selv om denne reklamen fra VW er utrolig morsom.

Spill «Sikringen går»

For mellomtrinnet er det laget et morsomt spill i flash hvor du lærer hvordan overbelastning på en sikringskurs forekommer. Du kan også kutte strømmen og teste jordfeilbrytere. Andre interessante spill hvor du lærer om elektrisitet og brannfare er «Slokk brannen» og «Finn brannfellene».

spill om elsikkerhet
Klikk på bildet for å komme til Flash spill om El anlegg og sikkerhet.

Hva kan du gjør når sikringen går?

De aller fleste elektrikere vil anbefale en el-sjekk av boligen eller borettslaget. Les eksempel mer om dette på nettsidene til Abmas, en elektriker i Oslo.

Det er dog noen enkle årsaker du kan se etter selv. Går sikringen når mye strøm blir slått på? Eks. komfyr og vaskemaskin samtidig. Da er sikringsskapet ditt underdimensjonert for ditt strømforbruk. Det enkleste er å oppgradere sikringsskapet, og få fordelt mest mulig av elektriske apparater på egne kurser. Boligen har også inntaksikringer, disse kan være skadet og ampere styrken kan være for lav. Hvis strømmen din går, og ingen av automatsikringene har gått, da er det stort sett inntaksikringen som går. Skift sikring der, og strømmen er tilbake. PS. Husk å ta ned hovedsikringen ved bytte av sikring.

Jordfeilbryter – Sjekk den hver 6 mnd

Har du et moderne sikringsskap skal sikringene dine ha en gul knapp på hver sikring. Dette kalles en jordfeilautomat. For å vedlikeholde sikringen bør du teste denne ca hver 6 mnd og gjerne mer enn det. Tips: Skru av TV og datamaskiner, og trykk på en og en sikring. Sikringen skal da «sprette ned». Løser ikke jordfeilbryteren ut, bør du bestille elektriker å bytte sikringen. Hafslund Nett har laget en god oversikt over hva du kan gjøre når jordfeilbryteren løser ut. Les mer hos Hafslund.