Cobots – Samarbeidende roboter

Universal Robots’ moderne cobots (collaborative robots), eller samarbeidende roboter, har tatt markedet med storm. Med stor tilpasningsdyktighet, mange bruksområder og evnen til å samarbeide med mennesker, er dette et produkt bedrifter og ansatte har ventet på i lang tid. I denne artikkelen får du et lite innblikk i «cobotenes» historie, teknologi og framtid.

Cobotenes historie

Ordet robot kommer fra den tsjekkiske forfatteren Karel Čapek, som oppfant ordet da han i 1920 skrev en science fiction-forestilling kalt «Rossum’s Universal Robots» (R.U.R.). Disse robotene var svært menneskeaktige, kunne tenke for seg selv og virket glade for å arbeide som mennesker. Historien videre er at robotene gjør opprør mot menneskene og utsletter hele menneskeheten. Dette var såkornet for robotteknologien, som i dag har vokst seg gigantisk. I 1954 ble den første robotarmen produsert i USA, og videre installert hos General Motors. For første gang så man potensialet av robotteknologi i bedriftssammenheng, og utviklingen akselererte raskt de neste 60 årene.

Den første coboten ble solgt for nesten 10 år siden, i desember 2008. På dette tidspunktet var samarbeidende roboter helt nytt på markedet, og man hadde enda ikke helt forstått det store potensiale som lå i denne teknologien. Den første bedriften som investerte i en cobot var danske Linatex, leverandør av teknisk plast og gummi. I stedet for å bure den inne, som var normen for roboter på den tiden, valgte de å la den stå fritt blant de ansatte. Dette var begynnelsen på cobot-eventyret som bare har fortsatt å overraske siden.

Ingen visste helt hva de skulle tro om coboten. Ingen hadde produsert samarbeidende roboter tidligere, og de aller fleste forventet at den ville stenges av lenge før de ble populære. Kritikerne kunne ikke tatt mer feil, og tidligere investorer kan i dag juble hele veien til banken. Linatex’ kjøp av en cobot var starten på et voksende marked, som fremdeles vokser den dag i dag.
En annen revolusjonerende egenskap med coboten var dens lave pris. I 2008 var roboter svært kostbare, og bare de store bedriftene kunne investere i robotteknologi. Da Universal Robots introduserte coboten ble robotteknologien plutselig tilgjengelig for de mindre produsentene og leverandørene. Dette var revolusjonerende!

Situasjonen i dag

Markedet har vokst kontinuerlig siden 2008, og i 2016 hadde cobotmarkedet en årlig vekst på 50%! Den globale cobot-inntekten forventes å passere 3 milliarder dollar innen 2020, og utkonkurrerer dermed andre robotene på markedet. I dag er over 8’400 roboter installert i mer enn 55 land på verdensbasis, og de samarbeidende robotene er uten tvil en suksessoppskrift. I dag er det en stadig utvikling av samarbeidende roboter for å øke effektiviteten og muliggjøre nye arbeidsoppgaver. Industrien vil aldri bli den samme, og ensidige, repetitive arbeidsoppgaver er i ferd med å forsvinne fra den gjennomsnittlige manns/kvinnes arbeidshverdag.

Universal Robots er i dag en av de fremste innen robotteknologi, og tilbyr et utvalg coboter som kan brukes side om side med de ansatte i bedrifter. Robotarmene øker produktiviteten, reduserer skader og øker arbeidsmoralen blant medarbeiderne. Tiden for ensidige og repetitive oppgaver er over, og medarbeiderne kan bruke sine ressurser på mer krevende oppgaver som skaper rom for utvikling og selvrealisering. Universal Robots har som mål å gjøre verden til et bedre sted, én robot av gangen.

Med coboter i ulik størrelse, til forskjellig bruk og lave priser, er du garantert å finne noe som kan tilpasses og brukes effektivt i din bedrift. For mer informasjon om cobotteknologien, dimensjoner, programvarer og tilpassede løsninger (UR+) se våre hjemmesider.

Det finnes mange historier om bedrifter som allerede har investert i og hatt stor nytte av coboter. Bruksområdene er svært ulike, og varierer fra undervisning på studiesteder til storskalaproduksjoner i store bedrifter. Har du spørsmål om pris eller tilpasning av produkter kan du ta kontakt å våre nettsider. Du har også muligheten til å bestille besøk on-site, hvor vi demonstrerer cobotens potensiale i din bedrift. Vi ser fram til å høre fra deg!

You may also like...