De 5 beste norske spillerne i Premier League

Over 60 spillere fra landet vårt har spilt minst en kamp i engelske Premier League. Vi skal ta en titt på de 5 beste norske fotballspillerne som har lyktes i fotballens ypperste liga.

Premier League er den rikeste fotballigaen i verden, og er også den med flest TV-seere på verdensbasis. Ligaens verdensomspennende rekkevidde, og lukrative kontrakter, har ført spillere fra hele verden til Englands største fotballklubber. Nordmenn er ikke noe unntak. Vi skal se på de fem beste spillerne fra Norge som har prestert på det høyeste nivået i verden. Sjansen er dessuten ganske stor for at flere vil markere seg i årene som kommer. Selv de beste bettingselskaper har ganske lav odds på at Erling Braut Haaland eller Martin Ødegaard finner veien til England før eller senere.

Siden ligaen ble startet i 1992 har Premier League vært stoppested for mange av Norges største talenter. Totalt har over 60 spillere tatt turen til England, og den siste er Sander Berge med sin rekordovergang til Sheffield United. Dette er vår foreløpige toppliste over de fem beste nordmennene i England!

#5 John Carew

John Carew var et velkjent navn i internasjonal fotball etter å ha vunnet titler både i Frankrike og i Spania før han kom til England i 2007. Aston Villa gikk med på en byttehandel med Lyon som involverte Milan Baros i motsatt retning. Det viste seg å være en god deal for Villa, ettersom angrepsrekka ble bygd rundt Carew i årene som kom.

Etter en litt treg start fant Carew seg til rette etter å kun ha scoret tre ganger i debutsesongen. De neste tre sesongene scorte nordmannen minst ti mål hver sesong, og ledet Villa til kvalifisering til Europa League.

I 2010-11-sesongen måtte Carew innse at Emile Heskey hadde tatt plassen hans, mens han selv måtte sitte på benken. Et lån til Stoke City gjorde ikke saken bedre: 1 mål på 10 kamper ble fasiten der.

John Carew spilte i Premier League i fem sesonger, og nådde 123 kamper og 38 mål på sine fem år.

#4 Joshua King

Joshua King er den eneste aktive spilleren på denne listen. Han fikk en drømmestart på proffkarrieren sin da han signerte for Manchester United bare 16 år gammel. Han slo aldri gjennom på Old Trafford, og fikk ikke en eneste Premier League-kamp i løpet av sine fire år i klubben.

King fikk endelig sjansen i Premier League da han ble solgt til Bournemouth i 2015, etter tre år i Championship med Blackburn. Nordmannen avsluttet debutsesongen på Vitality Stadium som klubbens toppscorer, og Bournemouth holdt plassen i sin første sesong noen gang i Premier League.

Påfølgende sesong scoret King 16 mål i Premier League, inkludert et hattrick mot West Ham. Han ble den første nordmannen som scorte mer enn 15 ligamål siden Ole Gunnar Solskjær.

Joshua King har scoret 46 mål på 154 opptredener siden debuten. Bournemouth-spissen er på andreplass på listen over norske toppscorere i Premier League.

#3 Tore Andre Flo

Hvis man tar en titt på klubblisten til Tore Andre Flo forstår man at denne mannen var en fotballnomade. Spissen tilbrakte fire sesonger i Premier League, med Chelsea og Sunderland, spilte 141 kamper totalt og satte inn 38 mål.

Flo signerte for Chelsea da klubben kjøpte ham fra Brann for £300 000 i 1997, og fikk en knallstart. Han scorte 14 mål i debutsesongen sin. Han var en nøkkelspiller sesongen etterpå da Chelsea kvalifiserte seg for Champions League for alle første gang i klubbens historie.

Til tross for at han scorte ti mål eller mer i hver av sine tre første sesonger hos Chelsea, gikk han til Rangers på grunn av manglende spilletid. Nordmannen kom tilbake til Premier League to år senere da han signerte for Sunderland, men klarte aldri å gjenskape den gode formen han hadde hatt for Chelsea. Han spilte videre for fem forskjellige klubber de neste åtte årene, før han la opp som fotballspiller i 2012.

Tore Andre Flo var en høy, sterk og teknisk briljant spiller, og nyter nå kultstatus på Stamford Bridge hvor han jobber som trener.

#2 John Arne Riise

John Arne Riise er nordmannen med flest kamper for det norske landslaget, med sine 110 kamper totalt Han anses som en av de beste venstrebackene i Liverpools historie.

Etter tre imponerende år hos Ligue 1-klubben Monaco ble Riise solgt til Liverpool for £4 millioner i 2001. Han utmerket seg umiddelbart for Liverpool, scorte viktige mål mot rivalene, og avsluttet debutsesongen med hele sju mål fra sin venstreback-posisjon.

Nordmannen spilte sju sesonger i Premier League for Liverpool, før han gikk til Roma på slutten av 2008-09-sesongen. I løpet av sitt første opphold i Premier League spilte han 234 kamper og scorte 21 ganger.

Han returnerte for en ny periode i 2011 da han signerte for Fulham, hvor han spilte i tre sesonger. Deretter gikk han til APOEL i 2014, og hadde også korte opphold i indisk Super League og Tippeligaen før han la opp i 2016.

#1 Ole Gunnar Solskjær

Den mest vellykkede skandinaviske, ikke bare norske, spilleren i Premier Leagues historie. Ole Gunnar Solskjær spilte totalt 11 sesonger hos Manchester United. Han endte opp med 235 ligakamper for The Red Devils, og scorte 91 ganger. Han vant hele 10 trofeer på sine år på Old Trafford.

Solskjær var et overraskende kjøp da Sir Alex Ferguson hentet ham fra Molde i 1996. Nordmannen ble kjøpt da United ikke lyktes med å hente Alan Shearer. Det var forventet at han skulle få litt spilletid som reserve den første sesongen, men han vises seg å være et av årets beste kjøp da han hjalp United vinne Premier League.

Han var kjent for sine evner som superinnbytter – han kom inn på slutten av kampene og ble matchvinner. Det gjorde ham til en favoritt blant fansen på Old Trafford. Nordmannens barnslige utseende, sjarmerende smil og dødelige avslutninger gav ham kallenavnet «The Baby-faced Assassin».

Solskjærs største øyeblikk i den røde drakten kom i den berømte Treble-sesongen i 1999, da han kom innpå som innbytter i Champions League-finalen og scoret vinnermålet.

De siste årene av karrieren var Solskjær skadeplaget. Han spilte bare 56 kamper mellom 2003 og 2007, før han la opp på slutten av 2006-07-sesongen.

You may also like...